maandag 11 mei 2015

Hoe zorg ik voor mijn huid in de zomerzon

Het is weer bijna zomer. Dan willen we allemaal wel weer een lekker kleurtje pakken in de zon. Maar hoe kun je nu het beste en snel bruin worden? Hier zijn wat tips wat je wel en niet moet doen om dit het snelste te bereiken.

Wel: Zonnebrand gebruiken
De beste zonnebrandcrème waarmee je niet snel verbrand is factor 30 of hoger. Door zonnebrand te gebruiken zorg je ervoor dat je niet verbrand, maar ook dat je je huid niet beschadigt. Van te veel zon en te vaak verbranden kun je op latere leeftijd huidkanker krijgen. Houdt daarom ook vlekjes op je huid goed in de gaten. Onthoud ook dat een zonnebrand pas na een half uur gaat werken en na 2 uur uitgewerkt is. Dit geld voor alle zonnebrand crèmes. De SPF hoogte heeft geen invloed op het bruiningsproces.

Wel: Eet tomaten, wortels, granen en noten 

Je zult het misschien niet geloven maar ook voeding speelt een enorme rol bij het verkleuren van je huid. Vooral wortels en tomaten hebben een erg positieve werking op het sneller bruin worden van je huid. Dit betekent dat je dus tomaten, tomatensoep, wortels en wortelsap moet eten en drinken om sneller bruin te worden. Als laatste werken granen en noten erg positief voor het verkleuring proces. Het bevindt zich o.a. in volkoren tarwemeel, paranoten, havermout en hazelnoten.

Niet: De hele dag in de zon gaan liggen/zitten
De zon schijnt het felst tussen 12 en 2 uur 's middags. Het beste is om deze met deze tijden de zon te vermijden, wil je wel graag zonnen, smeer je dan extra in en zorg voor een verkleuringsbandje die je kan dragen om je pols en je precies verteld wanneer je je extra moet insmeren of juist de zon moet vermijden. Het bandje heeft in het begin een gele kleur, tussentijds heeft het de kleur oranje en als laatste de kleur rood/roze. Deze is te koop bij de bekende drogisten. Later/eerder op de dag kun je natuurlijk ook gaan zonnen, maar het bijkleuren zal dan wel langzamer gaan.
Wel: Op/in het water gaan 
Als je gaat zonnen kan je het beste ergens gaan zwemmen of op een luchtbedje in het water gaan liggen. Wat uiteindelijk zorgt voor het snel bruin worden van je huid. Dit verklaart ook waarom mensen die aan watersport doen of op wintersport zijn geweest vaak erg bruin thuis komen, want het water en de sneeuw weerkaatsen het zonlicht. Smeer hierbij wel je huid in met een waterproof zonnebrandcrème.

Niet: Insmeren met olie
Insmeren met olie zorgt er weliswaar voor dat je sneller bruin wordt, maar het gaat niet zonder risico's. Je kunt heel erg snel verbranden, en dat is natuurlijk heel slecht voor je huid.

Wel: Aftersun
Dit geldt meer voor als je verbrand bent, maar het kan geen kwaad om het na een paar uurtjes zonnen op je huid te smeren. Aftersun heeft een verkoelende werking en gaat het vervellen tegen, doen dus! Ook zorgt aftersun er voor dat de huid niet uitdroogt en soepel blijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten